Jak prawidłowo wykonać mycie i dezynfekcję rąk?
MYCIE I DEZYNFEKCJA SKÓRY RĄK
Mycie i dezynfekcja rąk to bardzo ważne czynności w zapobieganiu zakażenia w placówkach służby zdrowia. Dzięki temu redukuje się ryzyko przenoszenia mikroorganizmów patogennych.
TECHNIKA MYCIA RĄK
I etap – pobrać preparat myjący i rozprowadzić na skórze.
II etap – zwilżyć ręce wodą i myć przez 30 do 60 sekund, następnie dokładnie spłukać.
III etap – osuszyć ręce za pomocą ręcznika jednorazowego użytku.
IV etap – wetrzeć w suche dłonie preparat pielęgnacyjny.
Polecamy : MYDŁO MC 410 MYDŁO MC 420
TECHNIKA DEZYNFEKCJI RĄK
I etap – na umyte i suche dłonie pobrać odpowiednią do wielkości dłoni ilość preparatu antyseptycznego z dozownika łokciowego.
II etap – wcierać preparat w dłonie przez ok. 30 sekund, zgodnie z techniką odkażania rąk wg Ayliffe’a.
III etap – w czasie wcierania preparatu w dłonie środek dezynfekujący powinien całkowicie odparować.
Polecamy : ESEPT
Podstawowe zasady:
-
odkażanie rąk powinno być ostatnim etapem higieny rąk przed przyjściem pacjenta i po jego odejściu.
-
należy pamiętać o wcieraniu w ręce preparatu przez 30 sekund, tak by skóra rąk była stale wilgotna.
-
należy zwracać uwagę na miejsca na dłoni najczęściej pomijane.
Dezynfekcja rąk nie zawsze musi być poprzedzona myciem rąk.
Natomiast nigdy nie wolno pominąć odkażania rąk!
Podsumowując…
samo mycie nie wystarczy! Tylko spójrz.